Kuchnia Meksykańska

Veneto

Meksyk który przez wieki rozwijał się w całkowitym oderwaniu od euro-azjatyckich tradycji kulinarnych stworzył odrębną kuchnię. Sprzyjało temu wykorzystanie kilku zarezerwowanych dla Ameryki produktów takich jak chili, kukurydza, pomidory czy np. kakao. Panowała przy tym na tyle niewielka ich różnorodność, że to właśnie kilka roślin zawładnęło tutejszą kuchnią (duży udział miała też fasola). Co nie oczywiste panują tu też istotne regionalizmy. Wybrzeże należy do ryb i owoców morza, ale np. wołowina to już specjalność północy pozostającej pod wpływem kuchni Tex-Mex, czyli pogranicza USA i Meksyku. Tutaj charakterystyczne jest także użycie pszennych tortilli. Kukurydziane, z których przygotowuje się znacznie większą ilość przekąsek, to domena centrum kraju skupionego wokół Mexico City. A południe i stan Oaxaca to stolica Mole. Same chili, którym słynie Meksyk są sprawiedliwie rozdystrybuowane po całym kraju, a co charakterystyczne Meksykanie częściej używają ich w postaci suszonej niż świeżej.

Przepisy


Przystawki

Zupy

Tortille i inne placki

Mole

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Salsy

Porady



Smaki


Smaki i Przyprawy

Chili

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje