Mole Chichilo de Res (Wołowina w brązowym sosie mole)


Mole Chichilo zwane też brązowym, to najrzadziej spotykanych klasycznych mole z regionu Oaxtacal. W przeciwieństwie od innych meksykańskich sosów jemu brązowej barwy nie nadaje jednak czekolada, ale długie prażenie papryczek chili (klasyczna mieszanka to odmiany mulato, de arbol, pasilla i chilhuacle). Dzięki temu zyskuje również charakterystyczny wędzony posmak.
Chichilo różni się też tym, że raczej nie stosuje się go do drobiu ale wołowiny (stąd nazwa de Res), która jest w stanie poradzić sobie z intensywnością jego aromatu.

Składniki:

– 0,7 kg delikatnej wołowiny: pierwszej krzyżowej, zrazowej etc., pokrojonej na kawałki wielkości ok. 3 cm
cebula, posiekana
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– średnie chayote (kolczoch jadalny) – można zastąpić cukinią
– 200 gr zielonej fasolki
– 400 gr ziemniaków pokrojonych na kawałki
Mole:
– 8 suszonych papryczek chili – najlepiej mulato, de arbol, pasilla i chilhuacle, ew. ancho
– 4 ząbki czosnku,
– cebula, przecięta na pół
– pół litra bulionu wołowego
– łyżeczka oregano
– łyżeczka tymianku
– 2 ziarna pieprzu
– 1 goździk
– 3 liście awokado (opcjonalnie – można je też zastąpić trzema liśćmi laurowymi z dodatkiem trzech ziaren anyżu)
– łyżka kaszki kukurydzianej
– 2 łyżki oleju kukurydzianego

Przygotowanie:

    • Mięso około trzy kwadransy gotować w litrze wody z dodatkiem czosnku i cebuli. Kiedy będzie miękkie, zdjąć z ognia i pozostawić w wywarze aż ostygnie.
    • Chayote, fasolkę i ziemniaki gotować do miękkości.
    • Chili wypestkować i razem z czosnkiem oraz cebulą prażyć na patelni, aż będę ciemnobrązowe, prawie czarne.
    • Uprażone chili, czosnek i cebulę razem z przyprawami (oregano, tymianek, pieprz, goździk) zmiksować (w malakserze lub blenderem) dodając nieco wywaru z gotowania mięsa, aby powstał rodzaj pasty.
    • W dużym rondlu rozgrzać oliwę i przygotowane mole dusić na niej około pół godziny. Doprawić solą i dodać kaszę kukurydzianą.
    • Na 10 minut przed końcem duszenia dodać liście awokado (opcjonalnie).
    • Pod sam koniec duszenia dodać mięso i warzywa. Całość dobrze wymieszać i podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.