Mollete (Zapiekana kanapka)


Mollete pierwotnie było nazwą andaluzyjskiego pieczywa. Po przybyciu do Nowego Świata, w Meksyku przepis ten zmienił się w rodzaj kanapki. Jest podobna do bardziej znanej Torta – także tutaj obowiązkowym dodatkiem jest odsmażana fasola i chili – ale w przypadku Mollete regułą jest zapiekanie bądź grillowanie bułki. Stąd też zazwyczaj używa się sera. Poza tym składniki trafiające do bułki dobiera się wedle upodobania.

Sposób przyrządzenia: rozkrojoną bułkę posmarować masłem. Na obie części nałożyć fasolę, chili i ser. Zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści. Przed podaniem nałożyć nieco salsy.

Składniki: dowolna bułka (okgąrła, paluszek, półbagietka etc.), odsmażana fasola, tarty ser, posiekane chili, dowolna salsa, masło

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.