Moringa / Drzewo Chrzanowe


Moringa w Polsce znane jako Moringa Olejodaljna (łac. Moringa oleifera) jest szczególnie popularne w Indiach oraz Azji Południowo-Wschodniej. Jadalny jest jego korzeń w smaku przypominający chrzan – stąd alternatywna nazwa Drzewo Chrzanowe. W kuchni zastosowanie mają także liście. Na Filipinach to jedno z najtańszych warzyw liściastych – dodaje się je do zup, robi z nich pastę i są składnikiem popularnego dania Tinola. Najbardziej cenione są jednak owoce przypominające strąki fasoli. W Indiach jada się ją przede wszystkim smażoną oraz jako składnik Smabarów, Korm oraz Curry.

Nazewnictwo
W Indiach: Shevaga, Saragwa, Sahjan, Shojne
W Tajlandii: Ma Rum
Na Filipinach: Malunggay, Marungay, Kamunngay
W Indonezji: Limaran, Kelor
W Malezji: Kalor

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.