Mozzarella in Carrozza (Panierowana Mozzarella)



Można się tylko domyślać dlaczego tę drobną neapolitańską przekąskę nazwano Mozzarella w karecie. Kromki czerstwego chleba tak dobrze otulają ser, tak że wyglądają jakby była w zamknięciu. Co ważne najlepsza do tego przepisu jest oryginalna mozzarella produkowana w Kampanii z mleka bawołów. Jest bowiem dużo tłustsza niż popularna krowia Fior di Late. Przez to lepiej przywiera do pieczywa i lepiej się smaży.

Składniki:

– 12 plasterków mozzarelli
– 24 kromki czerstwego chleba kształtem odpowiadające kawałkom mozzarelli
– 3 jajka
– mleko
mąka
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

    • Jajka roztrzepać i wymieszać z solą oraz kilkoma łyżkami mleka
    • Każdy kawałek sera umieścić pomiędzy dwoma kromkami chleba.
    • Powstałe kanapki mocno docisnąć i obtaczać w masie jajecznej, aż nią całkowicie przesiąkną.
    • Kanapki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie aż będą rumiane.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.