Mu Waan (Boczek karmelizowany)


Boczek to dość częsty dodatek do tajskich dań. Zwykle smaży się go lub piecze. Najpopularniejszy jest Mu Krop – najpierw gotowany, a później smażony. Nie mniej ceniony jest Mu Waan, karmelizowany w cukrze palmowym.

Składniki:

– 350 gr boczku
– 100 ml sosu sojowego
– 6 łyżek cukru palmowego
– 3 łyżki sosu rybnego
– 3 łyżki wody
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Boczek marynować w sosie sojowym około 2 doby.
    • Zagotować wodę w parowników i dusić go na parze przez około 20 minut.
    • Boczek obstawić na 10 minut.
    • Pokroić na kawałki
    • Na patelni rozgrzać olej i dodać cukier, smażyć aż cukier zacznie się karmelizować.
    • Dodać sos rybny i wodę. Wymieszać.
    • Dodać boczek i dobrze obtoczyć w płynie. Dusić, aż płyn oblepi mięso i odparuje.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.