Munster

Historia tego słynnego alzackiego sera sięga przełomu VI i VII wieku, kiedy to irlandzki benedyktyn Columbanus przez Burgundię dotarł do Włoch i gdzie założyć klasztor. Po jego śmierci miejscowi mnisi postanowili wrócić nad Ren do Alzacji i założyli opactwo w dolinie rzeki Fecht. Niebawem wokół niego szybko wyrosła miejscowość Munster co po niemiecku oznacza kościół. Benedyktyni nie jadają mięsa więc sztukę wytwarzania sera opanowali do perfekcji i podzielili się nią z miekszańcami. Ser z Munster i jego sława szybko przykroczyły granicę Alzacji i dotarły nie tylko do Lotaryngii, gdzie do dziś robi się Munster-Gerome, ale podbił całą Francję gdzie ceni się go za delikatność, aromat i czerwoną skórkę
W Alzacji Munster podobnie jak inne sery zazwyczaj jada się nie z bagietką, ale ziemniakami.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.