Murraya Koeniigi / Liście Curry

Liście drzewa Murraya Koeniigi w Indiach bywają używane jako dodatek do dań typu Curry, nie są jednak ich koniecznym składnikiem. Myląca może być nazwa Liście Curry, która pochodzi od tamilskiego kari patta, co oznacza liście czarnego nimu – w tym przypadku kari nie tłumaczy się jednak jako potrawa warzywna, ale jako określenie koloru czarnego. Poza tym same liście raczej nie są nawet dodawane do popularnej, sproszkowane mieszanki przyprawowej Curry.
Są za to szczególnie popularne w kuchni tamilskiej, gdzie używa się ich do posypywania wielu dań (podobnie jak np. Kolendrę), przede wszystkim zawiesistych curry. Wchodzą także w skład wielu potraw z południa Indii, m.in. Thoran, Vada, Rasam oraz Kadhi.
Murraya Koeniigi w sklepach można spotkać w formie liści świeżych, wysuszonych lub startych na proszek.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.