Mykyrokka / Tappaiskeitto (Zupa mięsna z kluseczkami)


Mykyrokka, zwana też czasem Tappaiskeitto czyli zupą rzeźnika, to specjał środkowej Finlandii, regionu Sawonii. Jak wskazuje nazwa to danie bardzo mięsne. Można w niej odnaleźć  tłuste kawałki wieprzowiny i podroby w towarzystwie tzw. Myky czy też Mykytaikina. Są to kluseczki od których zupa wzięła swoją nazwę – zagniata się je z mąki żytniej lub jęczmiennej z dodatkiem krwi wieprzowej.
Mykyrokka podobnie jak wywodzącą się z zachodu kraju Rössypottu zwykło się przyrządzać jako ukoronowanie świniobicia, a jednocześnie sposób na wykorzystanie mięsnych resztek, które pozostały z wyrobu wędlin.
Poniżej przepis na zupę i na kluski z krwią, które można jednak zastąpić zwykłymi kluskami kładzionymi.

Składniki:

Zupa:
– 1 kg wieprzowiny z kością (np. karczek lub schab), pokrojona na kawałki
– wieprzowe serce, pokrojone na nieduże kawałki
– 2 nerki wieprzowe
– 300 gr wątroby wieprzowej, pokrojonej na nieduże kawałki
– 1,5 ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
– duża cebula, pokrojona w kostkę
– 10 ziaren ziela angielskiego
Kluski:
– pół kg mąki żytniej lub jęczmiennej
– 250 ml krwi
– 100 ml piwa
– cebula, drobno posiekana
– łyżeczka soli

Przygotowanie:

    • Sprawić nerki: kilka razy przepłukać wodą, zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin (chodzi o pozbycie się zapachu moczu).
    • Nerki wsadzić do wody i gotować około godziny. Odcedzić i pokroić.
    • Mięso, wątrobę, serce oraz nerki zalać ok. 3 litrami wody.
    • Dodać ziele angielskie, doprawić solą (ok. 2 łyżeczki) i gotować ok 2 – 3 godzin, aż mięso zacznie swobodnie odchodzić od kości.
    • W międzyczasie przygotować kluski: z mąki, krwi, piwa i soli zrobić lekkie ciasto, do którego należy dodać siekaną cebulę.
    • W garnku zagotować wodę i przy pomocy dwóch łyżek wkładać do niej porcje ciasta. Gdy wypłyną poczekać jeszcze kilka minut i wyciągać z wrzątku łyżką cedzakową.
    • Gdy mięso się zagotuje dodać do niego ziemniaki i cebulę. Gotować jeszcze ok. 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
    • Zupę podawać z kluskami: można je dodać w całości przed końcem gotowania albo porcjami do talerzy.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.