Nam Phrik Kaeng Kari (Żółta pasta curry)


Obok czerwonej i zielonej Nam Phrik Kaeng Kari to jedna z trzech klasycznych ostrych past curry używanych w Tajlandii. Ma ona też najwięcej wspólnego ze bardziej znanym w Europie hinduskim curry. Nie tylko chodzi tu o dodatek kurkumy nadający jej żółty kolor, ale samą nazwę. W Tajlandii zarówno samą pastę jak i potrawę curry określa się miane Kaeng, podczas gdy Kari to hinduskie określenie które Anglicy przemienili na znane nam curry. Żółta pasta curry najczęściej pojawia się w towarzystwie kurczaka – patrz: Kaeng Kari Gai
Można ją kupić także gotową w sklepie z żywnością orientalną.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki tradycyjnie ubić w moździerzu lub zmiksować w malakserze. Pastę można około miesiąca trzymać w lodówce.

Składniki:

– 3 ostre czerwone papryczki chili
– 3 szalotki, posiekanych
– 5 ząbków czosnku, posiekanych
– 2 cm galangalu, posiekanego
– łodyga trawy cytrynowej, posiekanej (biała część)
– łyżka kurkumy
– łyżka ziaren kolendry, zmielonych
– łyżeczka kminu, zmielonego
– łyżeczka pieprzu, zmielonego
– 2 łyżki sosu rybnego

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.