Nam Phrik Kaeng Khua (Łagodna czerwona pasta curry)


Nam Phrik Kaeng Khua Jest to nieco łagodniejsza wersja klasycznej tajskiej czerwonej pasty curry. Sporządza się ją przede wszystkim z myślą o delikatniejszych mięsach takich jak owoce morza czy też kurczak. Najbardziej znane połączenie to Kaeng Khua Saparot czyli curry z ananasa i krewetek. Kiedy nie uda się sporządzić Nam Phrik Kaeng Khua można je zastąpić nieco mniejszą ilości czerwonej pasty curry, dostępnej w sklepach z orientalną żywnością.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki należy zmiksować w blenderze lub tradycyjnie utłuc w moździerzu. Pastę krewetkową dodać na końcu po uprzednim zmieleniu pozostałych ingrediencji. Pastę można około miesiąca trzymać w lodówce.

Składniki:

– 5 czerwonych papryczek chili
– 2 posiekane szalotki
– 3 ząbki posiekanego czosnku
– łyżka posiekanego galangalu
– 2 łyżki posiekanej nataki kolendry
– łodyga trawy cytrynowej (posiekana)
– łyżeczka utartej skórki limonki, najlepiej kaffir
– łyżka sosu rybnego
– łyżeczka pasty krewetkowej (opcjonalnie)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.