Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)


Nasi Berlauk to malajskie danie śniadaniowe, szczególnie popularne z Kelantan, położonej na północ prowincji graniczącej z Tajlandią. Ryż czyli nasi serwuje się tu kurczakiem, rybą lub warzywami duszonymi w sosie przygotowanym na bazie kurkumy i imbiru.
Poniżej przepis na sos z kurczakiem, a na filmie na dole sos z rybą.

Składniki:

– 300 gr ugotowanego ryżu
– ok. 300 gr kurczaka (pierś lub mięso z udka) pokrojonej na małe kawałki
– 200 gr cukinii pokrojonej na nieduże kawałki
– puszka (400 gr) mleka kokosowego
Pasta:
– 2 łyżki świeżej kurkumy lub 2 łyżeczki suszonej
– 2 cm korzenia imbiru
– 2 ząbki czosnku
– 2 szalotki
– 2 – 3 zielone chili
– 2 łyżeczki skórki otartej z limonki
– łyżka sosu rybnego
– łyżeczka cukru

Przygotowanie:

    • Zagotować mleko kokosowe
    • Wszystkie składniki pasty utłuc w moździerzu lub zmiksować w malakserze
    • Do gotującego się mleka dodać pastę. Gotować przez 5 minut.
    • Dodać kawałki kurczak. Po 5 – 10 min, gdy będą miękkie dodać cukinię.
    • Całość gotować jeszcze kilka minut, po czym podawać z ryżem.

(Poniżej przepis na Nasi Berlauk z rybą. W recepturze charakterystyczne dla Malezji składniki: zamiast limonką curry zakwasza się dodatkiem suszonych owoców Asam Keping)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.