Nasi Campur / Nasi Rames / Nasi Padang (Ryżowe rozmaitości)


To całe spektrum indonezyjskich dań które można określić mianem rozmaitości z ryżem (Nasi Campur znaczy ryż mieszany). Jest to po prostu ryż serwowany z różnego rodzaju mięsnymi i warzywnymi dodatkami (stąd też nie ma określonego przepisu). Jedzona jest w Malezji i Singapurze (gdzie używana jest nazwa Nasi Campur), ale najpopularniejszy pozostaje w swojej ojczyźnie. Każda z indonezyjskich wysp ma zresztą własną wersję tego dania i nieco inną nazwę: na Bali (Nasi Campur) serwuje się m.in. grillowanego tuńczyka, smażoną wołowinę czy też warzywne curry (wszystko z dodatkiem popularnej tutejszej przyprawy Basa Genep). Na Jawie gdzie obowiązuje nazwa Nasi Rames istnieje wiele regionalnych odmian. Nasi Padang to wersja dania popularne na Sumatrze, szczególnie w jej zachodniej części gdzie leży miasto Padang. Nazwę Nasi Campur używają także chińscy emigranci osiedli w Indonezji, którzy jako dodatki podają zwykle grillowane mięsa takie jak np. Char Siew.
Podobną koncepcję kulinarną zaimportowali do swojej kuchni także holenderscy kolonizatorzy. Ich wersja indonezyjskiego dania nazywa się Rijsttafel.

(Nasi Campur serwowany w ulicznym barze w Kuala Lumpur)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.