Nasi Goreng (Smażony ryż)


Nasi znaczy ryż, a goreng to smażony. To też całkowicie wyjaśnia istotę potrawy, która uważana jest za danie narodowe przez wielu mieszkańców Indonezji a także Malezji i Singapuru. Nasi Goreng jada się jako zwykłą przekąskę – na śniadanie, w środku dnia czy też na kolację. Jest to prosty sposób na zutylizowanie ryżu i kilku dodatków, które pozostały się po obiedzie z dnia poprzedniego – wszystko razem smaży się jako nowe danie. Tzw. Nasi Goreng Istimewa czyli ryż smażony specjalny jest daniem serwowanym w ulicznych garkuchniach (warungach) z dużą ilością dodatków.
Poniżej przepis na dość bogatą wersje Nasi Goreng – często nie ma w niej praktycznie żadnego mięsa.



Składniki:

– 400 gr krewetek surowych lub gotowanych
– 200 gr chudej wołowiny, pokrojonej w cienkie plastry
– 200 gr ryżu, ugotowanego i ostudzonego
– 3 ząbki czosnku, posiekane
cebula, posiekana
– 2 czerwone chili, posiekane
– łyżeczka pasty krewetkowej (ew. łyżka sosu rybnego)
– łyżeczka ziaren kolendry, zmiażdżonych
– pół łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki Kecap Manis
– 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
– 4 cienkie dymki drobno posiekane
ogórek pokrojony na cienkie plasterki
– 2 jajka
– 5 łyżek oleju

Przygotowanie:

    • Jaka roztrzepać i posolić. Na niewielkiej ilości oleju usmażyć z nich cztery cienkie omlety (smażyć jak naleśniki). Odstawić aby ostygły.
    • Omlety zrolować i pokroić na cienkie paski.
    • Czosnek, cebulę, chili, pastę z krewetek, kolendrę i cukier umieścić w moździerzu (lub malakserze, ew. blenderze) i całość utłuc lub zmiksować na pastę.
    • W woku rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać przygotowaną pastę smażyć ok. 1 minut.
    • Dodać do woka mięso i krewetki (o ile są surowe). Smażyć 2-3 minuty aż mięso zbrązowieje.
    • Dodać resztę oleju, ryż oraz krewetki (o ile są ugotowane). Smażyć, aż wszystko się podgrzeje.
    • Dodać kecap manis, sos sojowy i cebulki dymki. Smażyć jeszcze minutę.
    • Smażony ryż podawać z pokrojonym ogórkiem oraz omletem.

 
(Poniżej przepis na Nasi Goreng Kampung, czyli w wersji wiejskiej – to ubogie danie bez mięsa, sam ryż smażony z jajkiem i pastą)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych