Nasi Lemak (Ryż w mleku kokosowym)


Od wieków Nasi Lemak to podstawowe malajskie danie śniadaniowe, chociaż właściwie jada się je cały dzień. Sprzedawane jest na ulicznych straganach i w barach. Baza, podobnie jak w przypadku indonezyjskiego Nasi Uduk, to ryż gotowany w mleczku, a właściwie śmietanie kokosowejnasi znaczy ryż, a lemak śmietanka. Zazwyczaj wzbogaca się go przyprawami – liśćmi pandanu, trawą cytrynową lub imbirem – a niekiedy także warzywami, jajkiem sadzonym, czy nawet mięsem.
Najczęściej dodaje się po prostu któryś z ostrych sosów sambal, szczególnie popularny jest rybny Sambal Ikan.



Sposób przygotowania: Ryż ugotować w mleku kokosowym ze wszystkimi dodatkami i szczyptą soli.

Składniki:

– 200 gr ryżu
– 1 litr mleka kokosowego
– liść pandanu, zawiązany w supeł
– 2 cm imbiru
– 2 łodygi trawy cytrynowej

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.