Nasi Mie (Ryż z tofu i makaron z krewetkami)


Nasi Mie wydaje się równie dziwnym konceptem kulinarnym jak bułka z frytkami. Jest to bowiem połączenie ryżu (nasi) z makaronem (mie). Takie wyjątkowo proste danko rodem z indonezyjskich warungów (tutejszych barów street food). Nie chodzi zresztą o proste połączenie obu produktów skrobiowych. W Nasi Mie jest cały szereg dodatków. To właściwie kompozycja różnego rodzaju składników łączonych dopiero przy podaniu, które na końcu można jeszcze zalać aromatycznym bulionem. Co więcej, makaron jest smażony z oddzielnymi dodatkami i podawany osobno.

Składniki:

– 250 gr ryżu jaśminowego
– 250 gr tofu pokrojonego na cztery kawałki
– 4 dymki, posiekane
– 2 chili, posiekane
sambal
– olej do głębokiego smażenia
Bulion aromatyczny:
– 2 litry bulionu z kurczaka
– pół kg kiełków fasoli mung
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 chili, posiekane
– łodyga trawy cytrynowej, posiekana
– 3 łyżki sosu sojowego
– łyżka oleju
Makaron:
– 250 gr makaronu jajecznego typu mie (instant)
– pół kg małych krewetek
– 4 szalotki, posiekane
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 2 łyżki kecap manis lub 2 łyżki ciemnego sosu sojowego i łyżeczka cukru brązowego
– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Makaron przygotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu – zazwyczaj sprowadza się to do zalania go wrzątkiem i odstawieniu na kilka minut. Makaron odcedzić
    • Rozgrzać olej do głębokiego smażenia i przez kilka minut smażyć w nim tofu, aż się zrumieni.
    • Tofu wyjąć, odsączyć na papierowym ręczniku i pokroić na kawałki.
    • W międzyczasie ugotować ryż – najlepiej na parze lub w parowniku.
    • Przygotować bulion: w garnku rozgrzać olej i smażyć kilka minut mieszając.
    • Dolać bulion. Całość gotować około kwadransa. Pod koniec dodać sos sojowy, kiełki, przykryć i odstawić z gazu.
    • Przygotować makaron: w woku rozgrzać olej, dodać szalotki oraz czosnek i smażyć je około minuty.
    • Dodać krewetki – jeśli są surowe to smażyć tak długo, aż zrobią się różowe, a jeśli są już wcześniej ugotowane tylko je podgrzać.
    • Dodać kecap manis, 2 łyżki wody i makaron. Całość smażyć kilka minut.
    • Ryż, makaron, bulion, tofu oraz dodatki wystawić na stół w oddzielnych miskach, aby każdy mógł komponować własny posiłek.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.