Nasi Uduk (Ryż gotowany w mleku kokosowym)


To jedno z najbardziej podstawowych i jednocześnie najprostszych dań w całej Indonezji. Nasi Uduk znaczy tyle co mieszany ryż. Jest po prostu gotowany w mleku kokosowym z przyprawami i podawany z dodatkiem ostrego sosu oraz chrupkami Emping, smażonym kurczakiem lub smażona cebulą. Nasi Uduk to popularny uliczny fast food, dostępny dla każdego – kosztuje około pół dolara. Co ciekawe mimo to jego sposób przygotowania przypomina nieco ceremonialny TumpengMalajskim odpowiednikiem jest Nasi Lemak.

Składniki:

– 400 gr ryżu
– 600 ml mleka kokosowego
– laska kasji (ew. cynamonu)
– łodyga trawy cytrynowej
– pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki wymieszać w garnku i zagotować.
    • Garnek zdjąć z ognia i odstawić przykryty na kwadrans. Ryż powinien wchłonąć mleko.
    • Ryż zawinąć w folię aluminiową. Umieścić w parowniku i gotować na parze około 20 minut.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w oryginalnej wersji językowej z angielskimi napisami.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.