Nóżki / Ratki


Nóżki czy też Ratki to element świńskiej kończyny położonej poniżej golonki. Używane są na dwa sposoby. Tak jak tradycyjnie w polskich Nóżkach, gdzie wycina się jadalne części ratki (później są gotowane i serwowane w galarecie) – w ten sposób używa się też mięsa z nóg wołowych oraz cielęcych. W Portugalii takie mięso razem z flaczkami i świńskimi uszami jest duszone w rodzaju fasolowej zupy. Ratki serwować można w całości, gotowane lub pieczone (albo najpierw gotowane, a później pieczone) – tak robi się to m.in. w kuchni nordyckiej. Jest popularne też we Włoszech, gdzie wymiar nieco symboliczny ma nadziewana ratka wieprzowa Cotechino.
Dziś wieprzowa Ratka podawana w całości to już jednak raczej danie dla amatora – więcej przy tym dłubania niż jedzenia.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.