Nuea Phat Phrik (Wołowina smażona z chili)


Wołowina smażona z chili, bo tak dosłownie tłumaczy się nazwę tego dania, to kwintesencja prostoty kuchni tajskiej. Mięso plus budujący smak składnik szybko smażone w woku. Trudno o prostsze i bardziej klasyczne danie z barów i restauracji Bangkoku.
Używać można oczywiście także innego mięsa, zmieniając przy tym nazwę dania: z wieprzowiną jest to Mu Phat Phrik, z kurczakiem Gai Phat Phrik (na zdjęciu), a z krewetkami Gung Phat Phrik. Ważne aby używać części mięsa nie wymagających długiego smażenia.

Składniki:

– pół kg delikatnego mięsa wołowego (polędwica, antrykot, krzyżowa etc.) pokrojonego w cienkie paski – ew. piersi z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej
– 5-7 chili najepiej tajskich (Phrik Kee Noo lub Phrik Chee Fah) drobno posiekanych
– 3 ząbki czosnku posiekane
– mała cebula drobno posiekana
– 3 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Sos rybny wymieszać z cukrem
    • W woku rozgrzać olej. Dodać chili, czosnek oraz cebulę i smażyć jakieś pół minuty.
    • Do woka dodać mięso i smażyć około 2 minut, aż się zrumieni, ale zanim zacznie puszczać soki.
    • Dodać sos rybny z cukrem i smażyć jeszcze chwilę. Podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych