Risi e Bisi (Ryż z groszkiem)



Chociaż Wenecja jest morskim królestwem to nie ma bardziej charakterystycznej dla niej potrawy niż Risi e Bisi. Przygotowanie mieszanki ryżu z dodatkami warzywno-mięsnymi to ponoć tradycja sięgająca jeszcze czasów władztwa Bizantyjczyków, niemniej do kanonu kuchni weszło w czasach Republiki. W dzień 25 marca, kiedy wypadało święto patrona miasta czyli św. Marka, Dożowie organizowali wielkie przyjęcie połączone z wiosennymi dożynkami – uroczystym przyjmowanie pierwszych zebranych plonów. Był wśród nich zielony groszek, uprawiany wokół Vicenzy należącej do Wenecji. Z tej też okazji przygotowywano właśnie Risi e Bisi.
Aby być purystą kulinarnym można do przepisu użyć Riso di Grumolo delle Abbadesse, jednego ze słynnych ryżów pochodzących również z tej okolicy – Grumolo delle Abbadesse do małe miasteczko leżące w okolicach Vicezny.

Składniki:

– 400 gr zielonego groszku
– 200 gr ryżu Vialone Nano (lub innego ryżu do risotto)
– 50 gr boczku pokrojonego w kostkę
– 2 cebule drobno posiekane
– 3 łyżki masła
– 1 l bulionu
– 2 łyżki siekanej pietruszki
– 3 łyżki tartego Grana Padano

Przygotowanie:

    • W rondlu roztopić połowę masła i zeszklić na nim cebulę z dodatkiem boczku.
    • Dodać groszek i połowę pietruszki. Zalać łyżką wazową bulionu. Dusić pod przykryciem ok. kwadransa.
    • Do garnka dodać ryż i wlać resztę bulionu. Gotować około 20 minut mieszając co jakiś czas.
    • Dodać ser, resztę masła i pietruszki. Całość wymieszać i zdjąć z ognia.
    • Przed podaniem garnek przykryć i odstawić na kilka minut, aby ryż doszedł.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych