Sezam


Sezam czyli nasiona Sezamu Indyjskiego (łac. Sesamum indicum) to jedna z najstarszych uprawianych roślin oleistych. Pierwsze ślady jej uprawy datowane są ok. 3.500 lat p.n.e. Tłoczony na zimno Olej Sezamowy do dziś jest zresztą jednym z ważniejszych tłuszczów używanych w całej Azji. W Kuchni używa się także samych nasion które mogą przybierać różne odcienie, od białego (bardziej popularnego i bardziej cenionego) aż po prawie czarny – te mają bardziej ziemisty smak. Ziarnami posypuje się nie tylko pieczywo i inne wypieki (PitaSambusak etc.) ale także np. dania z ryżu (w Japonii). Trafiają także do mieszanek przyprawowych, takich jak Zaatar, czy indonezyjski Basa Genep – w Japonii i Korei białe ziarna są ważnym składnikiem sosów i marynat. W Meksyku zazwyczaj zagęszcza się nimi Mole oraz inne dania z sosem. Sezam to także baza do produkcji hałwy oraz pasty Tahini. Czarne ziarna w Japonii używane są do posypywania dań z wodorostów, a w Chinach do niektórych deserów.
Na dalekim wschodzie, przede wszystkim w Korei, używa się także liści sezamu – faszeruje się je mięsem, albo używa jak zwykłych ziół.

Przepisy z Sezamem


Meksyk

Mancha Manteles (Indyk w owocowym sosie mole)
Mole Colorado (Rojo) de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)
Mole Poblano Tradicional (Indyk/Kurczak w sosie Mole)
Pipian Bianco (Kurczak w białym sosie)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych