Ogórecznik


Wywodzący się z basenu Morza Śródziemnego Ogórecznik Lekarski (łac. Borago officinalis) w Polsce traktowany jest jako chwast. Tymczasem liście (wyłącznie świeże) o charakterystycznym aromacie ogórka doskonale nadają się do sałatek, a także białego sera. Doprawia się nimi również pieczoną baraninę. Ogórecznik najczęściej stosowany jest na południu w Hiszpanii, Grecji oraz Włoszech – w Ligurii nadziewa się nim pierożki Ravioli oraz Pansoti, a w Toskanii listki stosuje się do sałatek, tak jak szpinak. Nie mniej cenią go także Niemcy, którzy dodają go do frankfurckiego Zielonego Sosu.
Ogórecznik doskonale sprawdza się jako aromat do octów i napojów, szczególnie alkoholowych – w Rzymie legionistom doprawiano nim wino, a dziś stosuje się go przy produkcji Pimmsa.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.