Ojja / Ujja (Pulpety z jajkami w sosie pomidorowym)


Ojja czy też Ujja to tunezyjska potrawa bardzo podobna do tradycyjnie berberyjskiej Chakchouki. W przypadku Ojja, wywodzącego się z leżącego nad morzem Nabulu, jest to sos bazujący na pomidorach. Jest to rodzaj bazy, bo potrawa zwykle jest wzbogacana dodatkami mięsnymi. Ale najważniejsze są jajka od których właśnie danie wzięło swoje nazwę. Jako dodatki nogą być używane ryby lub owoce morza, podroby albo mięso w dowolnej postaci, np. krojona na kawałki jagnięciny, pulpeciki, a bardzo często także kiełbasa Merguez.

Podobnie jak w Chakchouki również tutaj pod koniec duszenia dodaje się jajka.
Ten sam przepis można zastosować do kiełbasek Merguez – należy jej dodać zamiast pupletów.

Składniki:

Pulpety:
– 200 gr mielonej jagnięciny
cebula, drobno posiekana
– 2 łyżki siekanej pietruszki
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka suszonej mięty
– łyżeczka harissy (opcjonalnie)
– 3 łyżki oliwy
Sos:
– puszka pomidorów
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– zielona niezbyt ostra papryka chili
– łyżeczka mielonego kminu
– 4 jajka

Przygotowanie:

    • Przygotować pulpety: wymieszać wszystkie składniki masy. Doprawić solą i pieprzem.
    • Z masy uformować malutkie kulki. Odstawić na pół godziny.
    • Przygotować sos: na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek i chili. Smażyć kilka minut.
    • Dodać pomidory, doprawić kminem, pieprzem i solą. Dusić około kwadransa.
    • Do gotującego się sosu dodać pulpety, dusić około 10 minut.
    • Na wierzch dania posadzić jajka. Przykryć i dusić jeszcze kilka minut, aż się zetną.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.