Olej Kokosowy


Olej Kokosowy tłoczony jest głównie z kopry, czyli wysuszonego miąższu orzechów kokosowych, chociaż istnieje metoda „mokra” polegająca na wyciskaniu świeżych łupin. Jest to specjalność Azji Południowo-Wschodniej – głównie Filipin i Indonezji. Olej Kokosowy w temperaturze poniżej 25 st. C tężej, dlatego zazwyczaj sprzedaje się go w postaci białych, zwartych kostek. Zazwyczaj używany jest do smażenia – nierafinowany olej raczej ma słabe parametry podgrzewania (ok. 170 st.C), ale po rafinacji temperaturą wrzenia na poziomie 230 st. C, nie ustępuje oliwie.
Dietetycy nie zalecają jednak używania oleju kokosowego, którego aż 91 proc. masy stanowią tłuszcze nasycone (więcej ma ich nawet niż masło). Stąd najczęściej stosowany jest w przemyśle spożywczym, m.in. cukierniczym.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.