Olej Sezamowy


Tłoczenie ziaren sezamu to jedna z najstarszych na świecie metod pozyskiwania oleju. Znany był już w starożytnych Indiach oraz na terenie Mezopotamii – jako produktu spożywczego używali go już Asyryjczycy. Olej Sezamowy, wyciskany z nieprażonych nasion sezamu jest jasny i łagodny w smaku. Gdy do tłoczenia używa się prażonych nasion powstaje olej ciemny, o dużo bardziej intensywnym smaku. Tego, najbardziej popularnego w sklepach z orientalną żywnością, używa się zazwyczaj do przyprawiania potraw. Dodaje się zwykle pod koniec smażenia dla nadania aromatu albo wręcz podaje się go do stołu – ma bowiem relatywnie niską temperaturę wrzenia (ok. 175 st. C) i w czasie smażenia przypala się tracąc jednocześnie przyjemny aromat. Lepiej do tego nadaje się olej rafinowany – przypala się dopiero w temperaturze ponad 230 st. C.










Przepisy z olejem sezamowym


Malezja

Maggi Goreng (Smażony makaron)
Sate / Satay (Szaszłyki z kurczaka)

Filipiny

Pares (Bulion wołowy i ryż z sosem z wołowiną)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.