Olomoucké Syrečky / Olomoucké Tvarůžky


Olomoucké tvarůžky czy też Olomoucké syrečky to czeski, a właściwie morawski ser twarogowy (rodzaj kwargla) produkowany już od XV wieku w okolicach Ołomuńca – tradycyjnie właśnie na targu w stolicy północnych Moraw był sprzedawany i stąd wziął swoją nazwę. Od 1876 roku w miejscowości  Loštice (na północny-zachód od Ołomuńca) jego regularną produkcję zaczął niejaki Josef Wessel, który szybko stał się jego największym producentem. W 1948 roku zakład znacjonalizowano, aby w 1991 roku go zreprywatyzować. Dziś jego produkcja jest objęta ochroną regionalną. Ołomunicki ser jest tak cenną regionalną tradycją, że Loštice założono nawet jego muzeum. Olomoucké tvarůžky charakteryzuje się nie tylko niską zawartość tłuszczu (0,6 proc.), ale również bardzo intensywnym zapachem. To efekt pracy bakterii dodawanych do sera. Ma też zbitą, nieco szklistą (zgliwiałą) masę.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.