Kuchnia Austriacka


Kuchnia Austrii to właściwie rodzaj kuchni niemieckiej – z sąsiadującą Bawarią ma dość pokaźną liczbę wspólnych potraw takich jako chociażby  Sałatka Ziemniaczanan czy też Ritschert. Z drugiej strony jako centrum środkowoeuropejskiego, wieloetnicznego imperium habsburgów wchłonęła wiele smaków krajów sąsiednich i wiele w nich pozostawiła – najbliżej jej do kuchni słoweńskiej. Austriacy nie oparli się węgierskiemu gulaszowi – w Wiedniu serwują jego własną wersję Fiakergulasch – a swój najsłynniejszy klasyk Wiener Schnitzel zaimportowali z włoskiej lombardii. Obecność dużej ilości mięsa w jadłospisie wskazuje również, na to że kuchnia Austrii to kuchnia bogatego mieszczaństwa, które od dawna było tu warstwą dominującą – na początku XX wieku w samym Wiedniu zamieszkiwała prawie jedna trzecia ludności kraju. Sznycel nie był zresztą jedynym sztandarowym daniem Austriaków. Historycznie i społecznie nawet większe znaczenie miał „wymyślony” przez Franciszka Józefa Tafelspitz.

Przepisy


Pierwsze dania, przystawki i zakąski

Zupy

Dania Główne


Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso

Alkohole