Orzechy Ziemne / Arachidy


Arachidy czyli Orzechy Ziemne rzeczywiście rosną pod ziemią. To cecha charakterystyczna wydającej ją niezbyt dużej rośliny Orzechy Podziemnej (łac. Arachis hypogaea), której owoce dojrzewają w bezpośrednim sąsiedztwie korzeni.Wywodzi się ona z Ameryki Południowej – pierwotnie udomowiona została na terenie Paragwaju oraz Boliwii. Jeszcze sto lat temu Arachidy nie były zresztą bardzo popularne w świecie – wcześniej Amerykanie większość upraw używali raczej jako paszy. Dopiero pod koniec XIX wieku zaczęto doceniać ich wartości odżywcze, czego wyrazem było m.in. stworzenie Masła Orzechowego. Najprostszym sposobem wykorzystania orzechów było wytłoczenie Oleju Arachidowego, który dziś najbardziej popularny jest na Dalekim Wschodzie. Nie mniej w kuchni mają zastosowanie głównie jako przekąska, ale także używa się ich do garnirowania potraw. Istotny jest tu nie tylko ich słodkawy smak, ale także chrupka konsystencja. Co więcej, po zmieleniu dobrze zagęszczają sosy lub pasty (np. malajskim Rempah).

Przepisy z Orzechami Ziemnymi


Meksyk

Mole Colorado (Rojo) de Polo (Kurczak w czerwonym sosie Mole)

Tajlandia

Kaeng Hang Lay (Curry z wieprzowiną i orzechami ziemnymi)
Kaeng Mussaman Neua (Curry Mussaman)
Kaeng Panang Nuea (Curry Panang)
Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)
Phat Thai / Pad Thai (Makaron smażony)
Som Tam / Tam Bak Hung (Sałatka z papai)

Indonezja

Bumbu Kacang (Sos orzechowy)
Gado-Gado / Lotek (Warzywa z sosem orzechowym)
Karedok (Sałatka warzywna)
Rujak (Sałatka z warzywami)
Soto / Sroto / Tauto / Coto (Indonezyjski bulion)

Malezja

Popiah (Nadziewane placki)
Satay Bihun (Makaron ryżowy z sosem orzechowym)
Rojak (Sałatka z warzywami)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.