Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Ostryga Europejska / Ostryga Płaska | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Ostryga Europejska / Ostryga Płaska


Ostryga Europejska (Płaska) (łac. Ostrea edulis) to najrzadsza i najbardziej ceniona Ostryga. Kiedyś była bardzo powszechna w całej Europie, jednak w 1921 roku jej kolonie zostały zdziesiątkowane przez epidemię. Dziś jest hodowana przede wszystkim we Francji. Z jednej strony służą im wody delty Rodanu nad morzem śródziemnym, ale znacznie większe uznanie zdobyły Ostrygi Belon. Hoduje się je w Bretanii w ujściu rzeki Belon, a ich smakiem zachwycali się już Rzymianie. Dziś nazwą Belon posługują się co prawda wszyscy hodowcy ostryg z Bretanii. Wyłącznie hodowcy z delty Belons, których ostrygi są objęte ochroną pochodzenia regionalnego AOC, mogą jednak używać nazwy Huitre de la riviere du Belon. Najlepsze są ponoć w marcu.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych