Phat Phet Mu (Wieprzowina smażona na ostro)


Phat Phet to danie pokrewne tajskim curry (taj. Kaeng), szczególnie ostremu czerwonemu curry Kaeng Phet Daeng. W obu przypadkach nawet pasta nadająca smak jest bardzo podobna (dlatego też do Phat Phet można używać też czerwonej pasty curry). W przeciwieństwie do curry dodaje się do nich mniej płynu, a przy tym zazwyczaj nie jest to mleko kokosowe lecz zwykła woda. Najpopularniejsza jego wersja Phat Phet Mu bazuje na wieprzowinie, niekiedy dodaje się jeszcze fasolkę wężową (wówczas nazywa się ono Phat Phet Mu Tao Fak Yao). Tę samą pastę można jednak smażyć z rybą – w Tajlandii popularne jest Phat Phet Pla Duk bazujące na mięsie tutejszych sumów.

Składniki:

– pół kg chudej wieprzowiny (najlepiej polędwiczki) pociętej w paski
– 200 gr fasolki wężowej lub szparagowej, pociętej na kawałki (niekoniecznie)
– 4 listki limonki kaffir (ew. 2 łyżeczki skórki otartej z limonki)
– łyżeczka cukru
– 2 zielone chili posiekane na plasterki
– 2 łyżki wody
– łyżka soku z cytryny
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki oleju
Pasta:
– 5 czerwonych papryczek chili
– 1 cm galangalu, posiekanego
– 2 szalotki posiekane
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– łodyga trawy cytrynowej, posiekana (biała część)
– skórka z pół limonki (najlepiej kaffir)
– garść siekanych liści kolendry
– łyżka ziaren kolendry, zmielonych
– łyżeczka pieprzu białego, zmielonego
– łyżeczka kukrumy
– 2 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki pasty tradycyjnie ubić w moździerzu lub zmiksować w malakserze.
    • W woku rozgrzać olej. Przez 2 minut smażyć pastę curry.
    • Dodać mięso i fasolkę. Mieszając smażyć około 5 minut.
    • Dodać wodę, liście kaffir i sos rybny. Smażyć około 5 minut.
    • Na koniec dodać chili oraz sok cytrynowy. Zamieszać i podawać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.