Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Pająk Morski | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pająk Morski


Pająk Morski (łac. Maja squinado) to skorupiak podobny nieco do Kraba. Przez Anglosasów nazywany jest zresztą European Spider Crab (w odróżnieniu od Japońskiego), a określenie Pają Morski upowszechnili Francuzi – używają go zresztą też w odniesieniu do kilku podobnych skorupiaków. Od Kraba różni się tym, że ma dużo mniej masywne odnóża i szczypce oraz okrągły tułów, przez co nieco przypomina normalnego pająka. Łowi się go w Morzu Śródziemnym oraz Północnym.
Jego mięso jest bardzo cenione – samice mają delikatniejszy smak. Pająka serwuje się podobnie jak kraba – po ugotowaniu zdejmuje się pancerz z grzbietu i wyjada mięso z tułowia oraz szczypców.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych