Pan Haggerty (Zapiekanka ziemniaczana)



Nazwa tego niezwykle prostego, angielskiego dania wywodzi się ponoć od francuskiego słowa Hachis co oznacza siekać lub kroić na plasterki. Zaiste danie to jest przekładańcem cienko krojonych składników. Wywodzi się z Northumbrii, gdzie zazwyczaj jadało się na kolację. W swojej konstrukcji Pan Haggerty przypomina inne podobne ziemniaczane zapiekanki, takie jak francuski Gratin.
Na filmie nieco bogatsza wersja zapiekanki z dodatkiem śmietany.

Składniki:

– pół kg ziemniaków pokrojonych na cienkie plasterki
– 100 gr Cheddara pokrojonego na plasterki
– 2 cebule pokrojone na półplasterki
– 4 łyżki masła

Przygotowanie:

    • Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
    • Na patelni roztopić połowę masła i zrumienić na nim cebulę.
    • Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na nią cebulę, później ser i całość przykryć ziemniakami (w tych samych sekwencjach ziemniaki-cebula-ser warstwy można powtarzać, ważne aby na wierzchu znalazły się ziemniaki).
    • Całość polać resztą roztopionego masła i zapiekać trzy kwadranse. Jeśli wierzch nie zacznie się rumienić przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 220 st.C.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.