Panettone

Na pierwszy rzut okaz Panettone wygląda trochę jak Babka Wielkanocna: całkiem spore, drożdżowe ciasto nadziewane rodzynkami (i innymi suszonymi owocami). Ten Mediolański chleb (pane) faktycznie jest daniem świątecznym, serwuje się go jednak nie przy okazji Wielkanocy lecz Bożego Narodzenia. To właściwie chyba najbardziej znana Włoska potrawa podawana na tę okoliczność. Panettone podaje się pokrojone w plastry z Crema di Mascarpone, kremem przygotowanym na bazie serka mascarpone.
Tradycja przygotowanie ciasta jest dość długa i sięga starożytności, kiedy przygotowywało się coś podobnego tyle, że z miodem. O słodkim chlebie z suszonymi owocami pisało się przez wieki. Do początku XX wieku popularny był jednak głównie w Mediolanie. Ekspansję na resztę kraju rozpoczął po I Wojnie Światowej i to wówczas zaczęto go kojarzyć z Bożym Narodzeniem. Dziś w okolicach Świąt wypieka się prawie 120 mln sztuk Panettone, czyli dwa razy więcej niż jest samych Włochów. Jest to ciasto o długim okresie przydatności – pakuje się je do pudełek i wysyła po całym kraju.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.