Papadzules (Tortille z jajkiem w sosie z pestek dyni)


Papadzules to jedno z najbardziej oryginalnych meksykańskich dań bazujących na tortillach. Pochodzi z Jukatanu i miało być już jadane przez Majów. Szczególne przy tego typu przekąskach są zarówno składniki – głównie sos z pestek dyni oraz jajko na twardo używane do nadziewania – jak i sposób przygotowania: podgrzany placek w całości macza się w sosie, po czym nadziewa i zawija.
Fakt, iż jest to danie wiekowe rodzi podejrzenia, że Papadzules jest pierwowzorem znacznie popularniejszej dziś Enchilady, także przygotowywanej z sosem.

Składniki:

– 12 tortilli kukurydzianych
– 6 jajek ugotowanych na twardo i posiekanych
Sos z pestek dyni:
– 250 gr pestek dyni
– 2 cebule przecięte na pół
– 3 ząbki czosnku
– łodyga świeżego lub łyżeczka suszonego epazote
– pół litra bulionu
Salsa:
– puszka pomidorów (najlepiej siekanych)
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 1 chili habanero, posiekane (ew. inne)
– łyżeczka suszonego oregano
– łyżka oleju

Przygotowanie:

    • W rondlu zagotować bulion z dodatkiem cebuli, czosnku i epazote. Gotować ok. pół godziny po czy wywar przecedzić.
    • Pestki dyni podprażyć około 5 minut na patelni. Wrzucić je do malaksera i miksować do momentu pojawienia się oleju.
    • Olej z pestek dyni wybrać łyżką do oddzielnej miseczki – łatwiej to robić, kiedy pestki nie są jeszcze całkiem zmiksowane.
    • Po zebraniu oleju pestki połączyć z bulionem i zmiksować całość na gładki sos.
    • Przygotować salsę: na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę i dodać pomidory, chili oraz oregano. Doprawić solą i dusić około pół godziny, aż pomidory całkiem się rozpadną.
    • Tortille podgrzać (można je skropić wodą zawinąć w ścierkę i na parę minut włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 st. C).
    • Placki po kolei zanurzać w sosie z pestek dyni, układać na nich siekane jajka i zawijać w rulony.
    • Tak przygotowane Papadzules układać obok siebie na półmisku.
    • Placki podlać pozostały sosem z pestek dyni, na wierzch polać salsą (jeśli zostaną jajka posypać także nimi), a na koniec skropić jeszcze odłowionym olejem z pestek dyni.

 
(Poniżej nieco inny sposób na przygotowanie Papadzules – prostszy, ale też odbiegający od tradycji, gdzie m.in. placki są po prostu podlewane sosem. Film w oryginalnej wersji językowej)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.