Paryż i Ile de France


Paryż to rzecz jasna samo epicentrum francuskiej kuchni. I to nie tylko stąd, że wszystkie drogi prowadzą do stolicy. To przede wszystkim tutaj powstały pierwsze w świecie restauracje z prawdziwego zdarzenia (nie bez powodu słowo to ma francuskie korzenie).  To efekt uboczny Wielkiej Rewolucji, która całe zastępy arystokracji wysłała na szafot. Pałac opustoszały i upadły. Nadworni kucharze znaleźli się bez pracy i z braku alternatywy zaczęli otwierać własne lokale gastronomiczne. Dziś jest ich 5 tys. i to właśnie one – ich struktura kuchni i zatrudnienia – stały się kulinarnym wzorcem sevreIle de France, na której leży Paryż to jednak nie wyłącznie stolica. Otaczające ją tereny znane są też swoimi produktami spożywczymi takimi jak chociażby ser Brie, czy też pieczarki zwane jako Champignons de Paris – to na ich bazie powstaje tutejsze Blanquette de veau.


Przepisy


Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób