Pasta all’Arrabbiata (Makaron z pomidorami na ostro)



Wbrew powielanemu, mylnemu tłumaczeniu nie jest to makaron po Arabsku. Arrabbiata po Włosku znaczy bowiem wściekły. W przypadku Pasta all’Arrabbiata chodzi o wściekle ostre. Jest to pomidorowy sos do makaronu (bardzo zbliżony do Amatricana) ale z dodatkiem dużej ilości słynnej włoskie chili peperoncino, oczywiście w ostrej wersji. To danie rozpowszechnione przede wszystkim tam, gdzie papryki rośnie najwięcej, czyli w Basilicacie, ale popularność zdobyła nie tylko w całych Włoszech, szczególnie w Rzymie, ale stało się jedną z kanonicznych past sprzedawanych w trattoriach na całym świecie.
Najbardziej klasycznym makaronem używanym w tym przepisie jest penne.

Składniki:

– 350 gr makaronu, najlepiej krótkie rurki typu penne
– 2 puszki pomidorów
– 2 plastry boczku posikane w drobną kostkę
– 4 ząbki czosnku drobno posiekane
– gałązka selera naciowego drobno posiekana
cebula drobno posiekane
– 2 ostre peperoncino drobno posiekane
– 3 łyżki posiekanej pietruszki
– 2 łyżki posiekanej bazyli
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na oliwie podsmażyć ok. 5 minut boczek, cebulę, czosnek i peperoncino.
    • Dodać pomidory, doprawić solą i pierzem. Całość dusić około kwadransa.
    • W międzyczasie ugotować makaron al dente.
    • Tuż przed końcem gotowania dodać zioła.
    • Na koniec sos połączyć z makaronem.

 
Bardziej progresywni kucharze do makaronu dodają także fasolę typu Borlotti.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.