Pasta alla Carrettiera (Makaron z boczkiem)



Pasta alla Carrettiera to ponoć pomysł rzymskich dorożkarzy bądź też woźniców, którzy z Caolli Albani zwozili do stolicy miejscowe wino Castelli Romani (carrettiera to po Włosku woźnica). Chodziło o to, że przy całodziennej pracy potrzebowali sycącego ale relatywnie nie drogiego posiłku. Dlatego w knajpach w których się stołowali specjalnie dla nich przygotowano makaron (zwykle było to Bavette) z boczkiem. Do pewnego stopnia jest on podobny do Pasta Carbonara makaronu którym posilali się rzymscy węglarze.
Dziś Pasta alla Carrettiera często wzbogaca się pomidorami ew. grzybami, a podaje zazwyczaj ze spaghetti.

Składniki:

– 350 gr makaronu typu Bavette ew. innych cienkich wstążek lub po prostu spaghetti
– 200 gr boczku drobno posiekanego
– duża drobno posiekana cebula
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 4 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki posiekanej pietruszki
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na rozgrzanej oliwie zrumienić boczek, cebulę i czosnek.
    • W międzyczasie ugotować makaron al dente.
    • Sos doprawić solą i pieprzem.
    • Makaron połączyć z sosem i posypać bułką tartą oraz pietruszką. Całość chwilę podsmażyć i dobrze wymieszać.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.