Pastin / Tastasal (Włoski burger)


Pastin można nazwać rodzajem włoskiego burgera. Jest to regionalny specjał położonego we wschodnich Dolomitach regionu Belluno – nazwa Tastasal odnosi się do bardzo podobnej koncepcji kulinarnej stosowanej bardziej na południu, m.in. w okolicach Werony. Mówiąc najprościej jest to masa mielonych mięs: wieprzowego i wołowego (która w Tastasali nie jest obowiązkowa), zaprawiona winnym sosem zwanym Conza. Sprzedaje się ją w blokach lub roladach krojonych na wagę, albo w postaci uformowanych już kotletów. Tradycja przygotowania Pastin sięga średniowiecza i wiąże się ze świniobiciem. Do dziś najczęściej mięso grilluje się w postaci kotletów, rzadziej formuje się pulpeciki duszone w sosie. Jest to tradycyjne danie oferowane na wszelkiego rodzaju festynach. Pastin najczęściej towarzyszy polenta, popularne jest też wkładanie kotleta do Panini, tak jak w przypadku klasycznego Hamburgera.
W Weronie Tastasalę przygotowuje się z ryżem – tak powstaje Riso al Tastasala.

Składniki:

– 1 kg wieprzowiny (np. łopatki)
– 500 gr wołowiny (jak na burgery)
– 250 gr surowego boczku lub słoniny
– ząbek czosnku drobno posiekany
– pół łyżeczki mielonego cynamonu
– pół łyżeczki mielonego jałowca (opcjonalnie)
– pół szklanki wina
– pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
– łyżeczka soli

Przygotowanie:

    • Mięso pokroić i dokładnie zmielić w maszynce.
    • Przyprawy połączyć z winem, wymieszać i dodać do mięsa.
    • Całość wyrabiać parę minut rękami, po czym odstawić na parę godzin do lodówki.

 
Jeśli Pastin ma być użyty do robienia burgerów najlepiej przed włożeniem do lodówki uformować w grubą roladę, aby później pokroić ją na plastry.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.