Pastırmalı Kuru Fasulye (Fasolka duszona)


Pastirma do słynna turecka wędlina – zazwyczaj podsuszane mięso wołowe. Stanowi m.in. bazę smakową Pastırmalı Kuru Fasulye, czyli duszonej fasolkikuru fasulye to po turecku fasola. W tym wypadku pełni rolę podobną do boczku, którym wzmacnia się europejskie dania i w przepisie właściwie można nim zastąpić pastirmę. Fasolę tradycyjnie dusi się glinianym garnku güveç – patrz: Sebzeli Pilic Güvec.

Składniki:

– 400 gr suszonej białej fasoli, moczonej przez noc
– 150 gr pastirmy (ew. pastrami lub boczku), pokrojonej w krótkie paski
– 2 cebule posiekane
– czerwona papryka, posiekana w kostkę
– puszka pomidorów
– łyżeczka mielonego kmniu
– 2 gałązki tymianku
– pół litra bulionu
– sok z pół cytryny
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Fasole odsączyć, włożyć do garnka, zalać wodą i gotować aż zrobią się miękkie. Odcedzić i opłukać.
    • W dużym rondlu rozgrzać oliwy. Zeszklić na niej cebulę.
    • Dodać pastirmę, paprykę i pomidory. Przyprawić kminem, solą i pieprzem oraz dodać tymianku.
    • Całość doprowadzić do wrzenia, dodać fasolę oraz bulion. Dusić około godziny.
    • Przed podaniem dodać sok z cytryny.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.