Pastisio (Makaron zapiekany z mięsem)



Pastisio, zapiekany pod bechamelem makaron z mięsnym sosem, często jest nazywany grecką lasagnią. Nie używa się do niego co prawda charakterystycznych płatów ciasta, ale coś w tym jest, bo Pastisio to import właśnie z Włoch. Samą nazwę wywodzi od włoskiego pasticcio oznaczającego wszelkie zapiekanki, w szczególności makaronowe. Grecy używają makaronu o kształcie wąskich rurek, często jest to bucatini. Swoją własną nomenklaturę dla tego dania mają Cypryjczycy, którzy nazywają je Makaronia tou Furno (gr. μακαρόνια του φούρνου) czyli makaron z pieca.
Przepis przewiduje użycie wołowiny. Równie dobrze może być to jednak jagnięcina, a nawet wieprzowina.

Składniki:

– 500 gr makaronu w kształcie rurek – może być zarówno Bucatini jak i Penne lub Rigatoni
– 1 kg mielonej wołowiny
cebula drobno posiekana
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 2 łodygi selera naciowego, drobno posiekane
– 150 ml czerwonego wina
– puszka pomidorów
– laska cynamonu
– łyżka suszonego oregano
– 2 liście laurowe
– porcja bechamelu z 1 l. mleka
– 2 jajka rozbełtane
– 50 gr tartego sera Kefalotiri (może być Parmezan)
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na patelni rozgrzać oliwę i kilka minut podsmażyć na niej cebulę, czosnek i seler.
    • Dodać mięso i dokładnie obsmażyć.
    • Do mięsa wlać kieliszek wina, odparować i dodać pomidory. Doprawić solą i pieprzem.
    • Dodać cynamon, oregano i liść laurowy. Dusić ok 20 min. aż odparuje większość płynu.
    • Zagotować makaron al dente i w międzyczasie przygotować Bechamel.
    • Rozgrzać piec do 180 st.C.
    • Makaron odcedzić, wymieszać z jedną trzecią bechamelu i rozbełtanymi jajkami.
    • W żaroodpornym naczyniu dno wyłożyć połową makaronu, przykryć go połową mięsa z sosem, na to pozostały makaron i znów mięso.
    • Całość przykryć bechamelem i oprószyć serem.
    •  Pastisio zapiekać nieco ponad pół godziny, aż wierzch zacznie robić się rumiany.

 
(Poniżej Pastisio w wykonaniu Ricka Steina)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.