Pecorino di Atri


Pecorino di Atri to owczy ser produkowany w Abruzji w okolicach Atri (na pograniczu Teramo i Pescary). Produkcja tego pecorino odbywa się prawie wyłącznie w małych gospodarstwach. Mleko zaprawione jagnięcą podpuszczką jest podgrzewanej, a ser formowany w niewielkie kawałki. Jada się go bardzo świeżego – już po 10 dniach. Można jednak nieco przedłużyć dojrzewanie, do 20 – 30 dni – wówczas ser staje się ostrzejszy. Dalsze przechowywanie tutejszego pecorino odbywa się w oliwie – do dwóch miesięcy – przez co ser nabiera delikatnej konsystencji. Dawniej popularna byłą także odmiana Marcetto, która polegała na umieszczaniu w serze larw przyspieszających jego dojrzewanie. Dziś jest to zabronione ze względów zdrowotnych, nie mniej również taki ser się tutaj produkuje.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.