Kuchnia Nordycka


Kraje Nordyckie nie jest to definicja etniczna, ale raczej geograficzno-kulturowa. Wedle niej Skandynawia, do której na kontynencie zalicza się Danię, Szwecję oraz Norwegię uzupełniona jest o Finlandię – chociaż odrębna etnicznie i językowo tak długo pozostawała pod wpływem Szwecji, że kulturowo mocno się do niej upodobniła. Te bliskie relacje krajów nordyckich dotyczą także kuchni. Każdy ma swoje własne potrawy narodowe, a jednak wiele wspólnego jest w stylu gotowania, a przede wszystkim używanych składników – bazą są ryby (w pierwszej kolejności dorsz i śledź, ale także łosoś), ale także wieprzowina. Stąd też duża ilosć i różnorodność wędlin, w szczególności kiełbas.
[yellow_box]Regiony: Dania | Finlandia | Norwegia | Szwecja  [/yellow_box]

Smaki


Przyprawy

Warzywa i owoce

Produkty zbożowe i oleje

Sery i nabiał

Wędliny

Mięso, ryby i owoce morza

Napoje

Przepisy


Przystawki

Zupy

Ryby i Owoce Morza

Mięso i Drób

Sosy

Porady