Phak Bung Fai Daeng (Smażony szpinak wodny)


W oryginalnej wersji serwowanej na ulicach Bangkoku danie to bazuje na liściach wilca wodnego (Phak Bung), zwanego też wodnym szpinakiem: rośliny, która w tajskiej stolicy rośnie dosłownie wszędzie, przede wszystkim w kanałach i płytkich sadzawkach. Phak Bung Fai Daeng to szybka i prosta strawa, bogata w błonnik oraz witaminy. Klasyczne zestawienie szybko smażonych warzyw z przyprawami takimi jak czosnek oraz chili. Potrawa bardzo powszechna i popularna wśród Tajów.
W warunkach europejskich można używać zwykłego szpinaku, a nawet takich warzyw jak jarmuż, brokuły, czy też fasolkę szparagową.

Składniki:

– 200 gr szpinaku wodnego lub zwykłego (liście z łodygami), pociętego w poprzek liści na dość szerokie paski
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 2 papryczki chili drobno posiekane
– 2 łyżki oleju
Sos:
– 2 łyżki sosu ostrygowego
– 2 łyżki pasty sojowej
– 2 łyżki sosu rybnego
– 4 łyżki wody
– 2 łyżeczki mąki ryżowej lub kukurydzianej
– łyżeczka cukru

Przygotowanie:

    • Składniki sosu połączyć ze sobą i dobrze wymieszać.
    • W woku rozgrzać olej. Przez 30 sekund smażyć na nim czosnek z papryką.
    • Dodać szpinak. Smażyć chwilę i dolać sos.
    • Całość raz jeszcze podgrzać i wymieszać – mąka powinna zagęścić nieco sos.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.