Pickled Egg (Marynowane jaja)


Brytyjska mania robienia pikli sięgnęła tak daleko, że na wyspach konserwuje się nawet jajka. To prosty sposób na wydłużenie ich przydatności do spożycia. Pickled Egg Brytyjczycy jadają niekiedy jako dodatek do dań – można je dostać nawet w barach sprzedających Fish and Chips – a także są tradycyjną zakąską podawaną w Pubie do pinty piwa.


Składniki:

– 12 jaj
– 1 litr octu, może być winny (biały lub czerwony) – w zależności od tego jaki kolor będzie zastosowany, takie przebarwienie uzyskają jajka
– kilka ziaren czarnego pieprzu


Przygotowanie:

    • Jaja ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.
    • W wekowanym słoiku ułożyć jajka przetykając je ziarnami pieprzu.
    • Całość zalać octem, tak aby przykrył jajka.
    • Słoik odstawić na pół roku w ciemne i chłodne miejsce.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych