Pico de Gallo / Slasa Fresca (Salsa ze świeżych warzyw)

Pico de Gallo po hiszpańsku oznacza koguci dziób. W Meksyku w ten sposób nazywa się jedną z popularniejszych sals podawanych do wszelkiego rodzaju dań, a przede wszystkim placków faszerowanych mięsem, takich jak Burrito czy tez Fajita. Z tym kogucim dziobem nie chodzi bynajmniej, ani o kształt, ani o kolor, ale sposób jedzenia pasty bazującej na świeżych, siekanych warzywach (przede wszystkim pomidorach). Zwykło się ją „wydziobywać” szczypiąc składniki palcami. Jeśli chodzi bowiem o skład i sposób przygotowania to Pico de Gallo nie wiele różni się od innej, surowej mieszanki, Salsa Cruda. Sama ma zresztą alternatywną nazwę Salsa Fresca i wszystkie trzy właściwie można ze sobą utożsamiać. Do Pico de Gallo dodaje się jednak niekiedy składniki inne niż warzywne, takie jak np. owoce morza, czy też zwykłe owoce.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.