Pieprz Długi / Jawajski / Indonezyjski


Pieprz Długi (łac. Piper longum) zwany też Pieprzem Jawajskim lub Pieprzem Indonezyjskim z wyglądu nie przypomina pokrewnego mu Pieprzu Czarnego – ziarna ma bowiem znacznie dłuższe, sięgające 5 cm. Niemniej jego smak i aromat jest podobny, chociaż ostrzejszy. Jak sama nazwa wskazuje pieprz długi wywodzi się z Jawy i najczęściej wykorzystywany jest w kuchni Indonezyjskiej. W Europie znany był jednak bardzo wcześnie – w VI w p.n.e opisywał go już Hipocrates. Od tego czasu stał się jednak wyjątkową rzadkością (czasem spotyka się go we Włoszech jako Pepe di Marisa lub Pepe Lungo). Dziś dominuje w kuchni Indonezji oraz Indii.

Nazewnictwo:

  • Indonezja: Cabe puyung
  • Indie: Pippali, Pipuli
  • Malezja: Kattuthippali, Tippali
  • Tajlandia: Dipli
  • Wietnam: Tiêu lóp

Jako pieprz długi niekiedy uznaje się też inną odmianę pieprzu rosnącego na Jawie zwaną Długim Pieprzem Jawajskim.


FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.