Pieprz


Pieprz nie tylko jest Biały, Zielony czy Czarny. To 700 gatunków roślin: krzaków, krzewów, drzewek i pnączy. Wśród nich wiele jest jadalnych, używanych jako przyprawy, rośliny lecznicze, a nawet odurzające (jak w przypadku Betelu czy Kava Kava). Wspólny mianownik, ostry zapach nie dotyczy tylko owoców i ziaren, które też niekoniecznie są kulkami – w niektórych przypadkach bardziej przypominają owoce brzozy (np. Cabé Jawa). Ostre są również liście czym słynie m.in. Hoja Santa. Pieprz tak bardzo zawładną domeną ostrej kuchni, że po przywiezieniu z Ameryki chilli także ją chcieli mu podporządkować – stąd łacińskie Pepper, a u nas pozostało w tak mylących nazwach jak pieprz Cayenne, mimo że to papryka. Zresztą, do dziś pieprzem nazywa się wiele roślin, które botanicznie tak na prawdę wcale nim nie są, jak chociażby Pieprz Syczuański.


FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.