Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Pimientos de Padrón | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Pimientos de Padrón


Pimientos de Padrón to wywodząca się z hiszpańskiej Galicji odmiana Papryki Rocznej (łac. Capsicum annum). Tradycyjnym miejscem jej uprawy był klasztor Herbon leżący nieopodal miasteczka Padron (stąd nazwa). Na przełomie XVI i XVII wieku sadzonki mieli przywieść z Meksyku Franciszkanie do których należał klasztor.
Sama papryczka jest niewielkich rozmiarów ma długość 7 – 10 cm. Ma kształt stożkowaty a kolor zielony, który w czasie dojrzewania zmienia się w czerwień.
Sami Hiszpanie Piemientos de Padron używają głównie do Tapas. Najpopularniejsza jest lekko upieczona na grillu lub podsmażona wyłącznie na oliwie i oprószona solą morską.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych