Pitepalt (Pyzy z mięsem)


Pitepalt to rodzaj pyz ziemniaczanych, które w Szwecji noszą ogólną nazwę Palt, wywodzących się z położonego na północy kraju miasteczka Piteå. Tak jak wszystkie Palt robione są na bazie tartych surowych ziemniaków. Do ciasta dodaje się jednak także mąki jęczmiennej.
Nadziewane są mięsem.


Składniki:

– 1 kg ziemniaków
– 250 gr mąki jęczmiennej
– 500 gr mielonej wieprzowiny
– 2 łyżki masła
– szczypta tymianku

Przygotowanie:

    • Na maśle usmażyć wieprzowinę z dodatkiem tymianku. Na koniec posolić i popieprzyć.
    • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odsączyć z nadmiaru wody.
    • Z mąki i ziemniaków przygotować ciasto – doprawić solą.
    • W dużym garnku zagotować wodę.
    • Formować palt: na porcję lekko rozpłaszczonej masy nałożyć nieco mięsa i zawinąć w kulkę jak pyzę.
    • Palt gotować około trzech kwadransów.

 
Pitepalt podaje się okraszone smażonym boczkiem, w towarzystwie dżemu borówkowego.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.