Pizza di Patate (Pizza ziemniaczana)



Łączenie mąki oraz ziemniaków i zagniatanie z tego ciasta do pieczenia to specyfika kuchni Apulii. Tak właśnie powstaje znany tutejszych chleb Puddica. Apulijczycy ten sam zabieg zastosowali zresztą do Pizzy popularnej w sąsiedniej Kampanii. Poza dodaniem ziemniaków do ciasta z którego formuje się placki (a właściwie dodanie mąki do ziemniaków) praktycznie niczym się nie różni. Do Pizza di Patate także dodaje się ser, pomidory i inne dodatki dobierane wedle uznania.

Składniki:

– 750 gr ziemniaków obranych
– 250 gr mąki
– 4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie i utłuc na gładkie puree. Odstawić aby wystygły
    • Powstałą masę połączyć z mąką oraz oliwą. Jeśli ciasto zrobi się zbyt mało elastyczne dodać oliwy lub wody. W odwrotnym przypadku dosypać mąki
    • Z ciasta uformować placek jak na pizzę, przybrać go jak pizzę i piec tak jak pizzę.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych

Comments are closed.